Eleccions generals: l’abisme es fa més gran

Oblidem-nos per un moment de la investidura de Mas, de si la CUP ho està fent bé o no, oblidem-nos fins i tot del Procés. Centrem-nos en les eleccions del 20 de desembre, però no per fer de visionaris sobre qui les guanyarà o deixarà de guanyar ni per pronosticar els resultats de l’emergent Ciutadans i l’estancat Podemos. Centrem-nos en un element d’aquestes eleccions que està passant desapercebut i que, tanmateix, farà encara més gran l’abisme entre Catalunya i Espanya.

Fins ara, quan ni PSOE ni PP tenien majoria absoluta havien de recórrer als partits nacionalistes catalans i bascos per formar majoria. Ho hem vist amb CiU i el PNB donant suport tant al PP com al PSOE, i també ho hem vist amb ERC fent de crossa de Zapatero. Però això s’ha acabat. Amb l’entrada en el tauler de joc de Ciutadans i Podemos, els partits nacionalistes deixen de ser necessaris per a PP i PSOE per formar majoria al Congrés.

I què implica això? Doncs que l’abisme entre Catalunya i Espanya es farà encara més i més gran. Fins ara, la necessitat que PP i PSOE tenien dels partits nacionalistes afavoria l’intercanvi de cromos entre uns i altres. De fet, d’això en vam dir la política del peix al cove, que tant va practicar CiU, però també ERC en alguns moments. Era una qüestió d’interessos. Por el interès te quiero Andrés.

Ara, amb el nou mapa de partits espanyol –sigui quin sigui el resultat de les eleccions- això s’ha acabat. La necessitat de cooperació entre Catalunya i Espanya es veurà reduïda encara més i, per contra, la distància que ens separa es farà més gran. Dit d’una altra manera, les eleccions del 20 de desembre faran més evident que la independència és (gairebé) l´únic camí.

I així, com qui no vol la cosa, ens anem acomiadant d’Espanya.

*Post publicat originalment a Racó Català.