Apatrullando la ciudad: la normalitat de Riudoms no és la meva

Us imagineu un imam beneint els cotxes patrulla de la Guàrdia Municipal de Riudoms? Què us semblaria? Se us posarien els pèls de punta, oi? Per què, aleshores, si ho fa el capellà del poble ningú s’immuta? Faig aquestes preguntes arran del que va succeir diumenge passat, 12 de juliol, davant l’església de Riudoms i que la mateixa parròquia del poble ha mostrat al seu Facebook a través d’aquesta foto.

Cotxe patrulla de la Guàrdia Municipal de Riudoms, agent de policia al seu interior i capellà Josep Mateu beneint-ho tot plegat. Aquesta és l’estampa de la foto, feta el dia de Sant Cristòfol, patró dels conductors…. tot plegat m’ha fet imaginar una versió riudomenca de Torrente apatrullando la ciudad. Versió #cañi de Riudoms mode on.

Us imagineu que això passés a Barcelona? Si fos així, no seria estrany veure titulars del tipus “L’Ajuntament de Barcelona posa en mans dels capellans la seguretat dels ciutadans”. Seria un titular una mica demagògic –cert-, però la seguretat ha de dependre dels poders públics i no d’elements religiosos, que molts podem considerar simplement esotèrics.

Per què ningú s’immuta? Per què aquesta fotografia no acaba a la revista local L’Om o al portal Femsafareig.cat? Per què la CUP o ERC-Avancem no porten aquest cas al ple municipal? La resposta passa pel concepte de ‘normalitat’. A Riudoms, que l’Ajuntament porti el cotxe de la Guàrdia Municipal a beneir és del tot ‘normal’.

Però, què és la ‘normalitat’? Doncs, simplement, una construcció social. Allò ‘normal’ és allò que entre una majoria de persones hem considerat que respon a la norma establerta. Fins no fa massa, al nostre país, ser ‘maricón’ -i utilitzo volgudament el concepte despectiu que tantes vegades hem sentit- era considerat una anormalitat. Per sort, a dia d’avui, la majoria social pensa que ser gai és simplement una opció sexual tant ‘normal’ com qualsevol altra.

Ni L’Om converteix la foto del capellà beneint el cotxe de la Guàrdia Municipal en notícia ni la CUP o ERC-Avancem porten aquest fet al ple municipal perquè, poc o molt, el consideren ‘normal’. Vaja, ‘normal’ dins el microcosmos riudomenc, un microcosmos on l’Església catòlica i el govern municipal de CiU van molt sovint de bracet. Discursos de l’alcalde Josep M. Cruset dalt de l’altar de l’església, presència de l’alcalde i regidors a les processons… tot això és habitual a Riudoms, com ja explicava fa un temps en aquest altre post.

Però, no ens enganyem. Si Església i poder polític van de bracet és perquè la majoria de la societat –en aquest cas la riudomenca- ho veu amb bons ulls. És allò que deia abans de la ‘normalitat’ com a construcció social. Un exemple paradigmàtic: fa quatre dies s’ha celebrat a Riudoms el que es coneix com la Festa dels Barris. La festa és essencialment laica, però inclou la celebració d’una missa amb tots els hereus i pubilles dels barris, amb l’alcalde assegut a primera fila de l’església. Tot tant ‘normal’.

Pubilles i hereus a la missa de la Festa dels Barris 2015. A primera fila hi havia l'alcalde de Riudoms, Josep M. Cruset.

Pubilles i hereus a la missa de la Festa dels Barris 2015. A primera fila hi havia l’alcalde de Riudoms, Josep M. Cruset.

Fa unes setmanes va morir Pedro Zerolo, polític del PSOE i impulsor de la llei del matrimoni gai a Espanya. Mai va amagar la seva homosexualitat. Se’l recorda i aplaudeix per la seva lluita per la igualtat de drets. Zerolo va deixar escrita al seu blog una reflexió encertadíssima: que avui es pugui avortar, que els homosexuals puguin casar-se o, fins i tot, que ens puguem divorciar són realitats que difícilment existirien si no s’hagués apostat, de manera més o menys conscient, pel laïcisme com a moviment de progrés.

La normalitat riudomenca no és la meva. I no ho és perquè, en aquest cas, no afavoreix ni la igualtat ni el progrés.

PD. A la fotografia de mossèn Josep Mateu inclosa en aquest post sembla molt clar que està beneint el cotxe patrulla de la Guàrdia Urbana de Riudoms. Tanmateix, després de la publicació d’aquest post, m’ha arribat un comentari que assegura que, en realitat, mossèn Josep Mateu no va beneir el vehicle i que tot plegat és un efecte òptic de la perspectiva amb què està feta la foto. Per confirmar-ho he trucat a Mossèn Josep Mateu, que m’ha atès molt cordialment (de fet, hauria d’haver-lo trucat abans de publicar el post. Error meu.). M’ha confirmat que sí, que va beneir el cotxe patrulla. I ha subratllat que ho va fer per iniciativa pròpia, no per petició de l’agent que conduïa el vehicle.

 

El capellà de Riudoms, Josep Mateu, beneeix el cotxe patrulla de la Guàrdia Municipal de Riudoms. FOTO: PARRÒQUIA DE RIUDOMS