Qui construeix l’alternativa al model Cruset?

L’alcalde Cruset és un pencaire i té el do de generar confiança i proximitat a moltíssims riudomencs. Un servidor, però, no en té prou amb això. El meu problema amb el model Cruset és de valors. No combrego amb algú que aposta per l’opacitat i per tractar-me com un ciutadà immadur: una política de contractació laboral poc transparent, un butlletí d’informació municipal pamfletari, una informació sobre els pressupostos municipals pornogràfica, un model de participació ciutadana que és una presa de pèl… tot això em situa a anys llum del model Cruset. Per molt pencaire que sigui i molt bon rotllo que hagi creat, els seus valors no són els meus. La seva sort és que a una gran part dels riudomencs tot això que a mi em sulfura, a ells no els fa ni fred ni calor.

Cruset, l’alcalde que no s’atreveix a trepitjar línies vermelles

Cruset podria haver estat un alcalde atrevit, però és tot el contrari. No li demano que sigui un revolucionari, però sí que pelcigui (trepitgi, si això ho llegeix algú que no és riudomenc) les línies vermelles. No ho ha fet i dubto que ho faci mai. Podria haver apostat per visualitzar els altres Riudoms que existeixen a Riudoms, per exemple els riudomencs d’origen marroquí, i no ho ha fet. En comptes d’això, alimenta les misses i processons riudomenques i no té miraments de sortir un dia darrera l’altre al costat del capellà i pujar a l’altar de l’església del poble. Laïcisme? Sembla que Cruset no sàpiga què és això.

El que sí que sap molt bé és quin perfil social i polític té el riudomenc estàndard. Ho sap tan bé que es dedica a donar-li el tros de carn que el manté alimentat i entretingut. Tot sigui per no deixar perdre un grapat de vots carrinclons i embafadors. Cruset es podria haver atrevit a deixar anar llast, però va voler menjar-se el PP local. I, és clar, per menjar-se’l res millor que fer polítiques conservadores amanides amb discursos també carrinclons i embafadors.

Assemblea CUP

Assemblea que la CUP Riudoms va fer el diumenge 1 de març per confirmar la seva presentació a les eleccions municipals. Pere Campiñez, Roser Torres i Enric Jódar encapçalaran la candidatura per aquest ordre. Foto: CUP Riudoms.

Qui construeix l’alternativa al model Cruset?

Doncs tu, que ets partidari de pelcigar línies vermelles. Tu, que no t’agrada l’opacitat. Tu, que trobes a faltar debat públic. Tu, que vols ser tractat com un ciutadà madur. Tu, que tens idees per revitalitzar el nucli antic. Tu, que no evadeixes el debat de la immigració i que estàs disposat a afrontar-lo. Tu, que ets catòlic, però que saps que no és bo barrejar política i religió.

És ben cert, ara mateix aquesta alternativa és minoritària a Riudoms. De 13 regidors, el model Cruset n’acumula 11. Els que creiem que hi ha una alternativa possible al model Cruset hem estat incapaços de construir-la. Causes? La por de ser la nota discordant, la manca de recursos i, sobretot, la falta d’implicació… el no haver-se atrevit a fer un pas endavant.

La tendència que marca la CUP i el repte d’Esquerra

Pinta que a les properes eleccions l’escenari polític local no canviarà gaire. Cruset pot perdre algun regidor? Sí, podria arribar a baixar a 9 regidors per cansament i també per simple aritmètica, però fins i tot això sembla poc provable. Tanmateix, l’alternativa existeix. A mig i llarg termini, però existeix. Ho fa entre alguns convergents que, tot i no atrevir-se a desmarcar-se del model Cruset, no hi combreguen. Existeix a les files d’ERC, que passa per hores baixes a Riudoms, però que està cridada a ser el pal de paller de qualsevol alternativa real. I existeix també gràcies a la nouvinguda CUP de Riudoms i al que queda del PSC.

Deixeu que m’aturi en un parell d’idees:

Primera: l’enhorabona a la CUP de Riudoms. Han fet el pas endavant i es presenten a les municipals, però, sobretot l’enhorabona per la feina feta els últims dos anys. Per haver fet de gota malaia i haver evidenciat la manca de transparència del govern Cruset. Tot i no ser a l’Ajuntament, han treballat bé, amb ganes i en positiu. De fet, sovint se’ls ha notat més que a Esquerra i al PSC, que sí que tenen regidors al consistori.

Segona: ara ho deia, crec que Esquerra és la peça que està cridada a forjar l’alternativa a Riudoms. Sense una Esquerra forta, tenim Cruset per estona. La CUP, pel seu perfil ideològic, continuarà sent un partit de combat però difícilment de govern a Catalunya. I segurament passarà el mateix a Riudoms. Esquerra, pel seu perfil socialdemòcrata, és un partit amb més capacitat de construir majories. Si a Riudoms sap crear un grup de treball potent, pot fer una molt bona feina a mig i llarg termini. Aquest és el seu repte.

Seu Esquerra Riudoms

Acte d’inauguració de la nova seu d’Esquerra a Riudoms, el gener passat. Foto: ERC Riudoms.

L’hora de la generació dels 30 als 45

Però, més important que un o altre partit, em sembla que ha arribat l’hora que la generació de riudomencs que va dels 30 als 45 anys i creu en una alternativa faci un pas endavant. Cruset forma part d’aquesta generació i ha tingut la sort que l’oposició ha estat escassa i que, quan s’ha planejat, no ha prosperat per manca d’implicació. La llista que la CUP presentarà a les municipals comença a marcar una tendència. Si Esquerra és capaç de fer el mateix en aquestes eleccions o, si més no, en els propers quatre anys, haurà començat el canvi. Això no serà d’avui per demà, però sense compromís avui, no hi haurà alternativa demà.