Tenim el Procés que ens mereixem?

Escric aquest article el dimarts 13 a la tarda. Mas acaba d’anunciar que en 48 hores farà saber si hi ha eleccions anticipades o no. Miau! Tenia una idea per l’article, però aquest impàs la deixa a la corda fluixa. Havia pensat en respondre una pregunta: tenim el Procés que ens mereixem? I, és clar, si Mas convoca eleccions tots ho celebrarem a l’estil Laporta, ampolla de cava per sobre. En canvi, si no ho fa, ens farem l’harakiri i direm allò que els catalans som els ‘pitxitxis’ dels autogols.

Davant la disjuntiva decideixo tirar l’article endavant, com una mena de joc.

Torno a la pregunta: tenim el Procés que ens mereixem? Tu pensaràs que no, que aquests polítics nostres són uns ineptes que ho acabaran espatllant tot –com sempre- i que, en canvi, si t’haguessin deixat pilotar el Procés a tu, ja seríem independents.

I aleshores recordo una altra pregunta molt similar i habitual: tenim els polítics que ens mereixem? I el cervell em porta fins a Berlusconi. Per què un corrupte prepotent com ell va convertir-se en president d’Itàlia? Segurament perquè si haguessin pogut, bona part dels italians que el votaven haurien fet com ell. Tres quartes parts del mateix ha passat amb el País Valencià del PP, Terra Mítica i “el aeropuerto del abuelo”. I tres quartes parts del mateix passa en tants municipis, consells comarcals i diputacions catalanes, on es col·loquen amics, nets i cosins.

Tenim el Procés que ens mereixem? Jo diria que, en general, sí. Si no anem més ràpid és perquè ni la classe política ni la societat està prou preparada per aquest canvi. No ens mirem el melic: quan parlo de classe política i de societat no parlo dels que pensen com tu i jo –independentistes convençuts-, sinó dels dubtosos, dels de la tercera via i també dels contraris.

Segurament, la pregunta és una altra: algú creu que, en ple 2015 i en el marc de la Unió Europea, si un 60% de catalans aposta fermament per la independència no l’aconseguirem? Dit d’una altra manera, algú crec que sí un 60% de catalans vol la independència el procés no anirà molt més ràpid? Evidentment, anirà com una bala.

I com arribem a aquest nivell del 60%? Com convencem els 400.000 votants que es calcula que li falten a la independència? Projecte de país, projecte de país i projecte de país. I, aleshores, el Procés vindrà sol.

(Article publicat originalment a Racó Català. Fotografia: portada del dossier ‘Procés’ de CRÍTIC).